Razina: za početnike 

Što je domena: Kako registrirati domenu

by | ožu 5, 2023 | Digitalni marketing | 0 comments

Domena je ime koje se koristi za identificiranje web stranice ili adrese na internetu. Domena se obično sastoji od imena web stranice i domenske ekstenzije, koja se dodaje na kraju. Na primjer, domena za web stranicu Google je “google.com”. Postoji mnogo vrsta domenskih ekstenzija koje se mogu koristiti, uključujući “.com”, “.org”, “.hr”, “.edu” i mnoge druge. Svaka ekstenzija ima specifičnu svrhu i namjenu, na primjer, “.com” se obično koristi za komercijalne web stranice, “.org” za organizacije, a “.edu” za obrazovne institucije.

Kako registrirati domenu?

Postupak registracije domene obično se vrši kod registrara domena. To su tvrtke koje su od strane ICANN-a (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) ovlaštene za registraciju domenskih imena. Registracija domene uključuje odabir imena domene i provjeru dostupnosti, odabir domenske ekstenzije, upisivanje kontaktnih podataka vlasnika domene, kao i uplatu naknade za registraciju. Registracija domene obično traje godinu dana, nakon čega vlasnik može obnoviti registraciju za sljedeću godinu ili produljiti registraciju za nekoliko godina unaprijed. Nakon registracije domene, vlasnik može koristiti svoju domenu za stvaranje web stranice, e-pošte i drugih online usluga. Vlasnik može odabrati hoće li samostalno upravljati svojom domenom ili će koristiti usluge pružatelja usluga web hostinga kako bi svoju web stranicu objavio na internetu.

Zaključak

Korištenje domene može biti ključno za uspjeh bilo kojeg poslovanja na internetu. Domena omogućava da se web stranica lako identificira i poveže s određenom tvrtkom, proizvodom ili uslugom. Zato je važno pažljivo razmotriti izbor domene, da bi se osigurala jedinstvenost i prepoznatljivost. Registracija domene je važan korak u stvaranju prisutnosti na internetu. Vlasnik može odabrati ime domene, ekstenziju i upravljati svojom web stranicom kako bi stvorio online prisutnost za svoje poslovanje. Uz pravilnu upotrebu, domena može pomoći u izgradnji prepoznatljivosti brenda i povećanju uspjeha na internetu. Kontaktirajte nas ako trebate podršku prilikom zakupa domene ili ostvarivanja prava na carnet besplatnu .hr domenu.

<h3><a href="https://e-com.hr/autor/josip-mestrovic/" target="_self">Josip Meštrović</a></h3>

Josip Meštrović

Savjetnik za digitalni marketing

Moja uža specijalnost je pisanje sadržaja i SEO, ali imam isustva i front-end developmentu, vođenju marketinških kampanja, e-mail marketingu i prodaji. Rado dijelim svoje savjete i znanje. Ako smatrate da bi vam takvo znanje moglo biti od koristi, povežite se samnom na LinkedIn-u i pratite moje objave.

Kako pratiti promet na web stranici: vodič za analitiku

Pročitajte ovaj vodič kako biste naučili više o tome kako pravilno odrediti ciljeve svoje web stranice i kako pratiti da li se ti ciljevi ispunjavaju po planu. Kliknite i saznajte više o različitim alatima za praćenje, njihovoj važnosti i principu instalacije tih alata na Vašu web stranicu.